Barış Gündoğdu – FeDeR’İMİZE DAİR (2)

Değerli dostlar,

Bir önceki yazımda FeDeR Tarihine kısaca bir giriş yapmıştım. Bundan sonraki süreçte fırsat buldukça yapacağım araştırmaları sizlerle paylaşacağım.

Derneğimiz hepimizin malumu Türkiye de kurulan ilk taraftar derneğidir. Bizlere yakışansa, derneğimizin tarihini araştırmak ve gelecek nesillere doğru bir biçimde aktarmaktır. Bu düsturla görev edindiğim “FeDeR’imize Dair” isimli çalışmamın 2. si ile sizleri baş başa bırakıyorum…

 

Fenerbahçe’mizi çok seven, Kadıköy’de ki her maçına giden, hatta deplasman maçlarını da kaçırmayan ve kulübüne karşılıksız sevdalı kişilerin, kulüp üyesi olma koşulu aranmadan üye olup, düşüncelerini özgürce uygulamaya geçirebilecekleri bir oluşumun olmaması, kulübümüze üyeliğinde çok zor olması sebebiyle Derneğimiz 18 Mart 1986 Yılında ilk toplantısını gerçekleştirmiş ve kurucu başkanımız ve 1 numaralı üyemiz Alp Bacıoğlu tarafından kurulmuştur.

Derneğimiz, Fenerbahçe taraftarlarının enerjisini kurumsal hale getirip faydalı işlerde kullanmasını tertip etmek ve Fenerbahçeliliğin tabana yayılabilmesini sağlamak adına faaliyetlerine başlayarak bugünlere gelmiştir.

Derneğimizin ilk kurucu üyeleri; Alp Bacıoğlu, Abdurrahim Ertaylan, Celal Fırat, Emre Doğanoğlu, Ali Seyda Atamer, Server Eren, Ünal Kuran isimlerinden oluşmaktadır.

İlk genel kurulumuz, o dönem Beşiktaş ilçesi sınırlarında, Maçka da bulunan TSYD Lokalinde gerçekleşmiştir.

Derneğimizin 1. Merkezi, Şişli ilçesinde tekstil sektöründe faaliyet gösteren Celal Fırat ve Abdurrahim Ertaylan’ın şirketinin ofisinde konuşlanmıştır.

İlk genel kurul sonrası Alp Bacıoğlu’nun Beşiktaş Barbaros Bulvarında bulunan Gamze Apartmanındaki işyerinin bir bölümünü dernek merkezi olarak belirlemiş ve faaliyetlerini sürdürmüştür.

Bu dönemde derneğimize önemli isimler kazandırılmış ve adım adım tarihe kök salmaya başlanmıştır. Örneğin; Kurucu başkanımız bir gün gazeteyi açar ve dönemin ünlü doktorlarından Memduh Eren’in “Halkın takımı Fenerbahçe’yi yurt sathında kuracağımız dernekler aracılığı ile camiamızı kötü yöneten bu düşünüş biçimi’nden (zihniyet) kurtarıp halkla ele ele çağdaş bir kulüp haline getireceğiz.” şeklindeki yazısını okur ve hızlıca kendisiyle irtibat kurarak derneğimizin varlığından bahseder. Bu ilk görüşme sonrasında bir kaç kez bir araya gelinir ve Dr. Memduh Eren, kendisi ile birlikte 15 arkadaşıyla derneğimize üye olur. Bu üyeler arasında efsanelerimiz arasında bulunan Cihat Arman, Halit Deringör ve efsane Başkanlarımızdan Faruk Ilgaz’ın kardeşi Melih Ilgaz gibi isimler bulunmaktadır…

Derneğimiz o dönemlerde de üye profiline çok dikkat etmiş, her kesimden üyelerin derneğe kazanımı konusunda çalışmalarını sürdürmüştür. Fenerbahçe’mizin tarihine ışık tutan kitapları yazarak bizlere geçmişin muhteşem manzaralarının ulaşmasını sağlayan Rüştü Dağlaroğlu 19. numaralı üyemizdir. Derneğimizin ilk kadın üyesi 27 numaralı üyemiz Sema Nayır’dır. Kadir İnanır, İlyas Salman gibi ünlü isimler de derneğimizin üyelerindendir…

Karabük kökenli iş insanı Osman Fahri Şahin 1988 yılında başkanlığa seçildikten sonra derneğimiz Kadıköy sınırları içerisine gelmiş, stadın yakınındaki Kördere sokakta konuşlanmış, üyelerimizin yemek yiyerek vakit geçirecekleri bir sosyal tesiste faaliyetlerini sürdürmüştür. Bu andan itibaren hiç bir zaman Kadıköy sınırları dışına da çıkmamıştır.

Dönemin Kadıköy Belediye Başkanı Osman Hızlan, derneğimizin faaliyet göstermeye başladığı yeni lokalin 1 yıllık kirasını üstlenerek Kadıköy’lü oluşunun ve Fenerbahçeli duruşunun simgesi haline gelmiştir. Ve bununla da kalmayıp her fırsatta lokale gelip zaman geçirmiş, üyelerin maçları ve gündemi takip edebilmeleri için televizyon hediye etmiştir.

Bu dönem ve sonraki dönemlerde dernek adına onlarca faaliyet düzenlenmiş ve Fenerbahçeli olmanın gerekleri hiç bir menfaat gözetmeden yerine getirilmiştir. 1988-1990 Yıllarında derneğimizin Genel Sekreterliğini yapan Aram Markaroğlu, sonraki dönemde Derneğimizin Başkanlığını üstlenmiş ve son derece ses getiren bir organizasyona imza atmıştır.

30 Eylül 1992 yılında, deplasmanda Botev Plovdiv’le (Bulgaristan) oynanacak olan rövanş maçına, 30 otobüsle neredeyse bir çıkarma yapılmış ve ülkemizde bu organizasyonun uluslararası  anlamda ilk kez bu kadar yoğun katılımlı ve büyük yapılmış olması Fenerbahçelileri gururlandırmıştır. Bu büyük deplasman kafilesi maçtan bir gece önce kayak merkezinde konaklamış, ertesi gün öğlen saatlerinde oynanan maçtan sonra ise dönüşe geçmiştir. Evimizde oynadığımız ilk maçı 3-1 kazanmamız sonrası deplasmanda oynanan bu maçta 2-2 berabere bitmiş ve Fenerbahçemiz bu sonuçlarla tur atlamıştır. https://www.youtube.com/watch?v=kTMTIWY9_Fg

Bu güzel ve ses getirici faaliyetten sonra derneğimizin yıldızı her zaman parlayacak şekile bürünmüş ve tarihi boyunca da parlamaya devam etmiştir…

(Devam edecek)

Barış Gündoğdu – 23 Eylül 2023